KURBAN BAYRAMINDA YAPILAN YANLIŞLAR VE YAPILMASI GEREKENLER
23 Haziran 2023

KURBAN BAYRAMINDA YAPILAN YANLIŞLAR VE YAPILMASI GEREKENLER

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Uzman Diyetisyen Güzide Şendağ Sağır “KURBAN BAYRAMINDA YAPILAN YANLIŞLAR VE YAPILMASI GEREKENLER” hakkında bizleri bilgilendirdi.

İslam âlemi için önemli olan Kurban Bayramında hem kısa hem de uzun vadeli sağlık sorunlarından korunabilmek için bazı beslenme hatalarından kaçınmak çok önem taşıyor.

Kurban bayramında yapılan yanlışların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra sabah kahvaltısında bile tüketilmesi gelir. Hem etin sertliğinden dolayı sindirimi zor olacağından reflü ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak şikâyetlerine yol açabilir hem de yüksek tansiyon ve kalp sorunlarına neden olabilir. Ayrıca tadı da yeterince güzel olmayacaktır. Kurban etinin ilk sertliğinin geçmesi için buzdolabında en az 24 saat beklettikten sonra tüketmek gerekir.

Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli fakat çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemleri de tercih edilmemelidir. Etlerin sebzelerle beraber pişirilmesi ya da etle birlikte sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı bir yöntemdir.

Aşırı tatlı tüketimi de yapılan bir diğer yanlıştır. Genelde şerbetli ve hamurlu tatlılar tercih edilip ölçü kaçırıldığı için kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olur. Daha çok meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilip küçük porsiyonlarda tüketilmelidir.

Çay ve kahvenin aşırı tüketimi de çeşitli rahatsızlıklara sebep olmakla birlikte su tüketimini azaltmaktadır. Çay ve kahvede de ölçüye dikkat edilip 2-2,5 lt su içmeye özen gösterilmelidir.

Her yere arabayla gitmek yerine kısa mesafelere yürüyerek giderek fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

Kurban Bayramı sonrası kırmızı et ve doymuş yağ tüketimine biraz ara verilip; kurubaklagil, sebze, meyve ve kuruyemişlerden zengin hafif öğünler yapılmalıdır.

Herkese sağlıklı ve huzurlu bir bayram dilerim.                                                                            

Uzman Diyetisyen Güzide ŞENDAĞ SAĞIR kimdir?

1993 yılında Mersin'de doğan Diyetisyen Güzide Şendağ Sağır ortaöğretim ve lise eğitimini Mersin'de tamamladı. 2015 yılında Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olup 2019 yılında Hasan Kalyoncu Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezuniyet sonrası 2015-2016 yılları arasında Servis Müdürü ve Proje Diyetisyeni olarak çalıştı. Evli ve 1 çocuk annesi Uzm. Dyt. Güzide Şendağ Sağır 2023 yılı itibariyle Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görevine başladı.

 


  • 03.28.2023 ramazanda beslenme diyetisyen Güzide (2).jpeg
  • 03.28.2023 ramazanda beslenme diyetisyen Güzide (3).jpeg