EVDE SAĞLIK HİZMETİ NEDİR?
Evde sağlık hizmeti; evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan yatağa bağımlı hasta ve ailelerin evlerinde tetkik ve tedavilerinin uygulandığı bir sistemdir. Ortopedi ve travmatoloji hastaları, akciğer ve solunum hastaları, diyabet hastaları, nöroloji hastaları, yeni doğum yapmış anne ve bebekleri, felç hastaları, kanser hastaları, oksijen tedavisine ihtiyacı olan hastalar evde sağlık hizmeti alanların arasında yer almaktadır. Evde sağlık hizmetleri; ailenin ve toplumun fiziksel ve ruhsal sağlıklarını koruyarak yaşam kalitelerinin artmasında oldukça etkisi bulunan yöntemdir. Evde sağlık hizmetleri, hastaneye hiçbir şekilde ulaşımı olmayan kişilerin ve yatağa bağımlı olarak hayatlarını sürdüren kişilerin yaşam kalitesini arttırmayı amaçlamaktadır. Evde sağlık hizmetlerinin sunduğu imkanlar dahilinde hastaların problemleri çözülmekte ve bu sayede büyük başarılar elde edilmektedir. Yaşam kalitesinin olumlu etkilenmesi, ailesinin daha rahat bir süreç geçirmesi, enfeksiyona yakalanma riskinin az olması gibi hususlar avantajları olup sağlık personeli ile hastanın arasında olumlu bağın kurulamaması da dezavantajıdır. Evde sağlık hizmetinden yararlanmak isteyenler sağlık hizmetleri iletişim hattını arayarak bu hizmetten yararlanma fırsatı yakalarlar.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNE NASIL BAŞVURULUR ?
Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanmak isteyen hasta veya hasta yakınları 444 3 833 numaralı Evde Sağlık Hizmetleri Ulusal Çağrı Merkezi’ni arayarak başvuruda bulunabilmektedir. Hastanın T.C. kimlik numarası, adresi ve hastalıkları gibi kişisel bilgileri verilerek evde sağlık hizmetleri sistemine dahil olunur. Başvurular kayıt altına alınarak Evde Sağlık Hizmetleri Ekibimiz tarafından yerinde Hasta evinde ziyaret edilerek değerlendirilir ve sunulacak hizmet belirlenir.
Evde Sağlık Hizmetleri Sağlık Bakanlığımızca sunulmakta olup ücretsizdir.
KİMLER FAYDALANABİLİR?
Evde Sağlık Hizmetlerinden kronik hastalığı nedeniyle hastanede sürekli yatarak tedavi olması gereken, yürüyemeyen ve yatağa bağımlı olup özel ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumda olan yatalak hastalar yararlanabilmektedir. Yatağa bağımlı olmayan, herhangi bir sağlık kuruluşuna gidebilecek durumda olan hastalar Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Bu konuya ilişkin değerlendirme ekiplerimiz tarafından yapılır.
Evde Sağlık Bakımı Hizmetleri, ameliyat sonrası bakım gereksinimi olanlardan uzun süreli bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılara, yeni doğum yapan annelerden tedavisi evde de sürdürülebilecek hastalara, kısa süreli hemşirelik hizmetlerine gereksinim duyanlardan, aşılama ve laboratuvar tetkikleri gibi hizmetleri evinde almak isteyenlere kadar çok geniş bir yelpazede ihtiyaç sahiplerine hitap etmektedir.
- Tanı koymak yerine tanısı konularak tedavisi düzenlenmiş hastaların takibini yapmak
- Tıbbi cihaz, malzeme ve ilaç kullanımına ilişkin raporların çıkartılmasına yardımcı olmak
- Gerekli durumlarda hastalık raporu çıkartılmasına yardımcı olmak,
- Evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek
- Hasta ve yakınlarına evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler, hastalık, tedavi, bakım eğitimi vermek ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi için bilgilendirmek.
- Hastanın muayene, tetkik, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarını yapmak.
- Gerek görüldüğünde uzman hekim, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog desteğini sağlamak.
2300’ DEN FAZLA VATANDAŞA BU HIZMET VERILIYOR
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nin, vatandaşlara yönelik sürdürdüğü evde sağlık hizmetinde ulaşılan insan sayısı artıyor, ihtiyaç duydukları hizmetler vatandaşın ayağına kadar gidiliyor .Gölcük ,Başiskele ve Halıdere de 2300 hastaya ulaşarak hastaların tedavi ve ihtiyaçları karşılanıyor.
AYNI ANDA ÜÇ AYRI EKİP İLE HİZMET VERİLEBİLİYOR
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Evde Sağlık Birimi, yatalak, bakıma muhtaç, hastaneye ulaşması zor olan hastaların muayene ve tedavilerini evlerinde veriyor. Tam donanımlı araçlarla verilen sağlık hizmetiyle Gölcük İlçesindeki vatandaşlarımız gerekli muayene ve kontrolleri yapıldıktan sonra gerekli tıbbı malzeme ihtiyaçları karşılanıyor.