HASTANEDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI STANDI AÇILDI
24 Kasım 2023

HASTANEDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI STANDI AÇILDI

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde, hastane Eczacılarından İbrahim Atlıbatur tarafından, Akılcı İlaç Kullanımı Farkındalık Standı açılarak, hastalara bilgi verildi. Hastane A Blok poliklinik girişinde açılan stantta hastalara, akılcı ilaç kullanım broşürleri dağıtılarak, standa başvuran hastalara yönelik akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

Günümüzde hala gereksiz yere antibiyotik kullanıldığını oysa özellikle bu grup ilaçların hekimlerimiz reçete ettiği takdirde eczacılarımızın danışmanlığında kullanılması gerektiğini söyleyen Eczacı İbrahim Atlıbatur, standın başında hasta ve hasta yakınlarına akılcı ilaçla ilgili bilgi verdi. Aynı zamanda Eczacı İbrahim Atlıbatur “ Akılcı olmayan ilaç kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunudur. İlaçların nasıl kullanıldığı, hangi dozda, hangi sıklıkta ne kadar süre ve saklama koşulları hakkında hasta bilinçlendirilmelidir. Doğru uygulamada ise aç veya tok kullanımı, kullanım süresi, kullanım zamanı, doz değişikliği önem kazanmaktadır. Ayrıca her ilacın dozaj şekli kullanım yolu aynı değildir. Kimi ilaçlar kırma, çiğneme yoluyla kimileri de suda ya da başka bir sıvıda eritme şeklinde olabilir. Bunlara dikkat ederek ilacın alımı sağlanmalıdır. Uygun şekilde kullanılmayan ilaçlarda etkinlik azalabilir, İstenmeyen bozulma ürünleri oluşabilir, zehirlenme meydana gelebilir, yan etki görülme sıklığı veya şiddeti artabilir. Halk arasında yapılmakta olan en büyük hatalardan bir tanesi de kişinin kendi tedavisi için kullandığı ilacı yakınlarına tavsiye etmesidir” dedi. Diyabet, Hipertansiyon, göğüs hastalıkları vb. durumlarında ilaçların nasıl kullanılacağına dair bilgilendirme yapılan standa vatandaşların ilgisi yoğundu.

Doğru ilacı, doğru kişiye, doğru dozda kullanmanın çok önemli olduğunu vurgulayan, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Sertan Acar yaptığı açıklamada ise; “Araştırmalar sonucunda görüyoruz ki Avrupa’da en çok antibiyotik tüketen ülkeler arasındayız. İlaçların yararları olduğu gibi pek çok da zararları var. Gereksiz ilaç kullanımı ilerleyen zamanlarda iç organlarımızı tahrip edebilir. Unutmayalım ki hiç bir ilaç masum değildir. Hekim yazmadığı sürece antibiyotik kullanmamak gerekir. Hekim yazdıktan sonra eczacılarımızın, ilaç kullanımı ile ilgili verdikleri bilgiler doğrultusunda ilaçlarımızı almalıyız. En çok yapılan hatalardan bir tanesi de, üç gün ilaç kullandıktan sonra, doktorun söylediği gün sayısı kadar kullanmayıp, ilacı kullanmayı bırakmaktır” dedi.

• 11.24.2023 akılcı ilaç kullanım standı (4).jpeg
  • 11.24.2023 akılcı ilaç kullanım standı (3).jpeg