HASTANE PERSONELİNE HEPATİT EĞİTİMİ VERİLDİ

Güncelleme Tarihi: 19/09/2018

HASTANE PERSONELİNE HEPATİT EĞİTİMİ VERİLDİ

Dünya genelinde hepatite karşı dikkat çekebilmek için her yıl kutlanan Dünya Hepatit Farkındalık Günü sebebiyle eğitim veren Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Recep Yüksel, "Günümüzde viral hepatitler (bulaşıcı sarılık hastalıkları) hem ülkemizde hem de dünyada halen ciddi halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Özellikle hepatit B ve hepatit C (B ve C tipi sarılık) mikropları değişik yollarla kişilere bulaşmakta, çoğu zaman fark edilmeden hastalık geçirilebilmektedir. Ancak hastalığı geçirenlerin bir kısmı tümüyle iyileşmediği ve bu kişilerde yıllar geçtikçe ciddi karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için bu hastalıklardan korunmak oldukça önemlidir" dedi.

"Artık tedavisi mümkün"
Dünya genelinde yaklaşık 2,5 milyon kişinin hepatit olduğu bilgisini paylaşan Yüksel, artık hem hepatit B hem de hepatit C hastalıklarının hem kontrol altına alınması hem de tedavisi mümkün olduğunu söyledi.

Aşı olarak korunabilirsiniz
Ailesinde hepatit B hastası olan kişilerde hepatit B olma olasılığının çok yüksek olduğunu dile getiren Uz. Dr. Yüksel, herkesin belli aralıklarla mutlaka kan tetkiki yaptırması gerektiğini ve hepatit b aşısı olarak korunma yoluna gidebileceğini söyledi.

Kişisel malzemeleri paylaşmama uyarısı
Hepatitin kan ve diğer vücut sıvılarıyla, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (kesik, sıyrık, açık yara vb), cinsel ilişki ve hepatit taşıyıcı gebeden bebeğine şeklinde bulaşabildiğine işaret eden Uz. Dr. Recep Yüksel, ortak kullanılan tıraş bıçağından bile enfeksiyonun geçebileceğini dile getirdi.
Hepatitin bulaşmasına karşılık korunma yollarını da anlatan Uz. Dr. Yüksel, tıraş bıçağı, ustura, diş fırçası gibi kişisel malzemeleri paylaşmaktan kaçınmanın da önemli olduğunun altını çizdi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Recep Yüksel “Sağlık çalışanları, enfeksiyon etkenlerine karşı kendilerini korumak ve ayrıca diğer hastaların etkilenmemelerini sağlamak için önlemler almalıdır. Bu önlemler arasında bazı enfeksiyon etkenlerine karşı standart önlemleri ve izolasyon önlemlerini almak çok önemli bir yer oluşturur. Sağlık çalışanlarının enfeksiyon kontrol yöntemlerine uymaları oluşabilecek enfeksiyonların en aza indirme açısından önemlidir,” dedi.