16 Ekim Dünya Anestezi Günü

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ali Hakan Emirkadı “16 Ekim Dünya Anestezi Günü” konusunda bizleri bilgilendirdi

Ağrı, insanoğlunun kendini bildiğinden bu yana tanıdığı bir algılamadır. Ağrı İle mücadele uğraşı, insanoğlunu günümüzde anestezi uygulamalarına kadar ulaştırmıştır. Anestezi kelimesi eski Yunan'dan gelmektedir. “Aesthesia”“duyu”, “An” ise olumsuzluk eki olan “siz”dir. Bu şekilde “Anesthesia” duyusuzluk, başka bir yorumla; ağrısızlık ya da ağrı duyusunun kaldırılması

Olarak özelleştirilebilir. İlk zamanlarda ağrı; cerrahinin doğal bir sonucu olarak kabul edilmiştir.

Dünyada ilk anestezi uygulama olarak 30 Mart 1942 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Dr. Crwford Long tarafından James Venable isimli öğrenciye uygulanmıştır. Aynı şekilde ilk anestezi bir hastaya 16 Ekim 1946 tarihinde Amerika’da Dr. John Collins Waren tarafından Gilbert Abbott isimli işçiye uygulanmıştır. Bu tarihe istinaden tıp tarihinin en önemli uygulamalarından birinin gerçekleştiği 16 Ekim Dünya Anestezi Günü olarak kutlanmaktadır. Bugün anestezistler sadece ameliyathanede değiller. Yoğun bakım, ameliyathane dışı anestezi uygulamaları, acil serviste yeniden canlandırma müdahaleleri ve ağrı tedavileri yapmaktadırlar.

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Yöneticisi Op.Dr. Yüksel Pehlevan da 16 Ekim Dünya Anestezi Günü’nü kutladı. Hastane yöneticimiz, Başhekim Yardımcısı Anestezi Uzmanı Dr. Sertan Acar  ve anestezi ekibiyle birlikte pasta keserek kendilerine teşekkürlerini sundu.

UZ. DR .ALİ HAKAN EMİRKADI KİMDİR?

1976 –İstanbul doğumlu olan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Ali Hakan Emirkadı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi'nden 2001 yılında mezun oldu. 2002 – 2004 yılları arasında Gökçeada Firkateyninde Tabip subay olarak görev yaptı. 2004-2006 yılları arasında Deniz Lisesi Revir Tabip Subayı olarak çalıştıktan sonra 2006-2011 de  GATA (Gülhane Askeri Tıp Fakültesi) Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Anestezisyoloji ve Reanimasyon  ihtisasını tamamlamıştır. 2011 – 2012 Derince  Askeri hastanesinde ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim hastanesinde görev yapmıştır.2012- 2016 Gölcük Asker Hastanesi ve halen Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde çalışmaktadır. Kendisine görevinde başarılar dileriz.