15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Yüksel “15 Ekim Dünya El Yıkama Günü” konusunda bizleri bilgilendirdi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF ), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak ilan etmiştir. İlki 2008 yılında kutlanan), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü’nde, çocukların hijyen konusunda bilgilendirilmeleri hedefleniyor. UNICEF uzmanları, sadece el yıkamakla her yıl bir milyon çocuğun hayatının kurtulabileceğini bildiriyor. Bunun nedeni ise çocukların ellerini sık sık ve doğru yıkamadıklarında başta grip olmak üzere Hepatit A, ishal ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yakalanmalarını engellemenin en etkili ve en basit yolu olmasına dayanıyor.

Ellerin her santimetre karesinde 4-6 bin zararlı mikroorganizma var!

Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Eller temiz gibi görünseler de, üzerlerinde gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etken taşıyabiliyor. Bu gözle görülmeyen mikroorganizmalar çocuklarda elleri ağza veya gözlere götürme, dokunma, tokalaşma, yiyecekleri veya eşyayı paylaşma gibi yollarla bulaşabiliyor. El yıkamamızın amacı da eller üzerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları uzaklaştırmak olup, sık yıkanmayan eller mikroorganizmaların çoğalmasına uygun hale gelmektedir.

Özellikle parmak araları mikrop yuvası

Çevreden, hayvanlardan veya başka kişilerle temastan sonra grip, ishal, hatta verem hastalığına neden olan zararlı mikroorganizmaları ellerimizle vücudumuza yerleşmesine yol açabilecek olup, ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırdığı bilinmektedir.

El yıkamak hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemi

El yıkamak başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, ishal ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyon etkenleri olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için en basit ve en etkili yöntemdir. Örneğin sadece doğru el yıkama yöntemini öğreterek çocuklarımızı ishalden yüzde 53,  zatürree ’den yüzde 50 ve impetigo denilen cildin bakteriyel enfeksiyonundan ise yüzde 43 oranında korunması mümkün olabilir.

Anne babalar çocuklarına örnek olmalı

El yıkama alışkanlığının çocukluk döneminde, okul öncesi yaşlardan itibaren verilmesi gerekmekte olup anne babaların çocuklarına sık sık ellerini yıkama konusunda telkinde bulunmaları, öncelikle de kendilerinin rol -model olmaları gerekmektedir

Eğitim eğlenceli hale getirilmeli

Çocuklar eğlenerek öğrenmeyi sevdikleri unutulmamalı, el yıkamayı öğretirken bunu eğlenceli hale getirmeye çalışılmalı, bunun için lavabo çevresine sevdiği bir oyuncak veya çizgi film karakteri şeklinde eğlenceli resimler ya da ellerin hangi durumlarda yıkanması gerektiğini gösteren resimler gibi hatırlatıcı malzemeler yerleştirilmesi önerilmektedir. Çocuğa el yıkamanın önemini öğretirken asla baskı yapmamalıdır.

Ellerini en az 30 saniye yıkamalı!

El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken kurallar vardır.  Çünkü yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenmiyor. Bu nedenle çocuğunuzun ellerini en az 30 saniye yıkaması gerekmektedir.

Adım adım doğru el yıkama yöntemi

Etkili bir hijyen sağlaması için çocuğunuzun ellerini nasıl yıkaması gerekir.

• Önce ellerini suyla ıslatılmalı,
  • Sabunla ellerini ovalayarak yıkamalı,
  • Parmak uçlarını ve parmak aralarını, başparmaklarını, avuç içlerini ve bilek kıvrımlarını iyice ovalamalı,
  • Ellerini akan su altında iyice durulamalı,
  • Yıkama işleminin ardından ellerini temiz havluyla kurulamalı,

Çocuklar ellerini ne zaman yıkamalı?

• Sabah kalkınca,
  • Tuvalete girdikten sonra,
  • Yemeklerden önce ve sonrasında,
  • Sokaktan eve girince,
  • Gözle görülür kirlenme fark edilince,
  • Öksürme ve hapşırma sırasında ellerini kullanılınca,
  • Hayvanlarla temas ettiğinde ellerini mutlaka yıkaması gerektiği öğretilmelidir.