Dünya Gıda Günü-Beslenme Ve Gıda İsrafı Önleme Haftası


Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Diyetisyen Betül Yağmur “Dünya Gıda Günü-Beslenme ve Gıda İsrafı Önleme Haftası” hakkında bizleri bilgilendirdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Kuruluşu (FAO) 16 Ekim gününü “Dünya Gıda Günü” olarak kabul etmiştir. Buna bağlı olarak ülkemizde 9-16 Ekim tarihleri arasındaki hafta “Dünya Gıda Günü – Beslenme ve Gıda israfı önleme Haftası” olarak kabul etmiştir.

 Bu günün kutlanmasının amacı;

. Gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konuları gündeme taşımak

.Açlığa karşı uluslararası dayanışma ve mücadeleyi sağlamak

.Besin ve gıda maddelerini daha iyi değerlendirme ve kullanma bilincini yerleştirmek. “Beslenme”   bedenin gereksinimi olan enerji, besin öğeleri ve diğer biyoaktif maddelerin yeteri kadar alınması “sağlıklı beslenme “ besinlerin üretim, saklama hazırlama ve pişirme aşamalarında sağlık için zararlı hale gelebileceği bilinciyle besinleri uygun seçme ve uygun yöntemle hazırlayarak tüketme şeklinde özetlenebilir.

Yetersiz ve dengesiz beslenme ise tüm dünyanın genel sorunlarından birisidir. Beslenme yetersizliğinin neden olduğu hastalıkların en önemlileri; enfeksiyon hastalıkları, arteriosklerotik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, şişmanlık, diş çürükleri ve karaciğer hastalıklarıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azaltarak enfeksiyonlara zemin hazırlamakta, hastalığın ağır seyretmesine ve öldürücü komplikasyonların gelişmesine neden olmaktadır.

 Yetersiz ve dengesiz beslenmeyi, açlığı meydana getiren etkenleri şöyle sıralayabiliriz:

1-Besin üretim ve tüketiminin dengesiz olması

2-Besin üretimi ve tüketiminde bilgisiz hareket etmek

 3- Gıda maddelerinde israfta bulunmak.                                                                                                  

Şehirlerimiz de yapılan araştırmalara göre, besin maderimizin yaklaşık onda biri çöpe atılmaktadır. Bu, dünya için, ülkemiz için büyük bir kayıptır.

4-Hızlı nüfus artışı da beslenme dengesini bozan en önemli sebeptir.

5-Ekonomik gücü olmayan fakir ve gelişmemiş ülkelerde yetersiz beslenme, açlık çok görülmektedir.        

Yediğimiz bir lokma ekmeğin, bir kaşık yemeğin, bir zeytin tanesinin, bir meyvenin üretilmesinde, hazırlanmasında harcanan emekleri unutmamalıyız. Gıda israfı, milletçe, fakirliğe doğru giden yolu hazırlamak ve hızlandırmaktır.

ABD’de üretilen gıdanın %40’ı hiç tüketilmiyor. Avrupa’da ise her yıl 100 milyon ton gıda çöpe gidiyor ama buna karşın dünyada 1 milyar kişi açlık çekiyor. FAO’ nun en iyimser tahminlerine göre üretilen gıdanın 1/3’i yenmeden önce atılıyor. Gıda israfının çevreye zararı çok büyük, her yıl israf edilen miktardaki gıdayı üretmek için Meksika büyüklüğünde tarım arazisi gerekiyor.   Bu araziyi sulamaya harcanan su, 9 milyon kişinin ihtiyacını karşılayabilir. İsraf edilen gıda kalkınmakta olan ülkelerde üretilen sera gazının %10’unu üretiyor.

Türkiye’de de durum çok farklı değil. Türkiye fırıncılar federasyonundan derlenen bilgiye göre günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 77milyon 340 bini tüketilirken 4 milyon 600 bini çeşitli nedenlerle israf edilip çöpe atılıyor. Türkiye’de israf edilen ekmek miktarı; 4 milyon nüfuslu Hırvatistan ile 3 milyon nüfuslu Moldova’dan daha yüksek.

Dünya çapında 800 milyondan fazla insan kötü beslenme koşullarından zarar görmekte ve 36 milyonu gıda kıtlığından yaşamını yitirmektedir.

 Gıda israfını önlemek için yapılması gerekenler:

  • Planlı alışveriş yapın, alışveriş listesi yapın
  • Sık alışverişe çıkarak alım miktarını düşürün
  • Toptan alışverişten kaçının
  • Porsiyonları küçültün
  • Evsel atıkların organik olanlarını çöpe atmak yerine bitkiler için gübre olarak kullanın
  • Besinleri bozulmadan konserve, dondurma işlemiyle saklayın
  • Fazla olan besinleri başkalarıyla paylaşın
  • Dışarıda yediğinizde artanları paketledin 
  • Çocuklarınıza küçük yaştan itibaren yiyecekleri israf etmeme eğitimi verin.

 

Gıda israfı hem bireysel hem de toplumsal mücadele edilmesi gereken günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biridir.

Yorumlar


Yorum bulunamadı.

© Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi 2017