1-7 Ekim Emzirme Haftası

Tüm dünyada 1-7 Ekim haftası "Emzirme Haftası" olarak kutlanmaktadır. Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturması amacıyla kutlanmaktadır. Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için vazgeçilmez seçenek olarak önermektedir.

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi olarak  “1-7 Ekim Emzirme Haftası’nda ”anne ve anne adaylarımıza Bebek Hemşiremiz Semra Katkay ve Ebe Azize Çom koordinatörlüğünde stant açarak eğitim verildi. Katkay, anne sütünün ve etkili emzirmenin önemine değinerek, her bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin maddesinin anne sütü olduğunu söyledi.

Başarılı emzirmenin annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başladığını ifade eden Katkay, annelerin emzirmekle bebeklerinin bağışıklık sistemini koruyacaklarını ifade etti.

Türk Pediatri Kurumunca anne sütünün birçok faydası yanında belirlediği 10 temel nokta şunlardır.

1. Emzirmeye doğumu izleyen dakikalar içerisinde başlanmalı ve gün içerisinde çocuk gereksinim duydukça da devam edilmelidir.

2.Anne sütü, yeni doğan ve süt çocukları için ideal bir besindir. Bu dönemdeki çocukların gelişmesi için ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içerir.

3.Emzirme anne sağlığı açısından da çok önemlidir. Meme ve yumurtalık kanserlerinin oluşum sıklığını azaltır. Ayrıca emziren anneler doğum öncesi kilosuna hem daha kısa sürede hem de daha sağlıklı bir biçimde dönebilir.

4.Anne sütü ile beslenmenin çocuk sağlığına uzun dönemde de faydaları vardır. Erişkin dönemde hem hiperkolestrolemi hem de hipertansiyon anne sütü ile beslenenlerde daha az görülür. Ayrıca Tip-2 diyabete, obeziteye ve metabolik sendroma bilindiği üzere anne sütü ile beslenen çocuklarda daha az sıklıkla rastlanır.

5.Formula ile beslenmenin önerilmemesinin bir nedeni de içme suyuyla bulaşan hastalıkların sıklığının daha fazla rastlanmasıdır. Bu anlamda anne sütü daha sağlıklı bir besin öğesidir. Ayrıca mama hazırlama aşamasında yapılabilecek hataların önüne geçilmiş olur. Bilindiği üzere fazla seyreltilerek hazırlanan mamalar malnütrisyona neden olabilecekken daha kıvamlı hazırlanan mamalar da osmotik ishale ve sindirim sistemi kanamalarına neden olabilmektedir. Yine özellikle son yıllarda artan besin alerjilerinin oluşma sıklığı standart formulalarla beslenen bebeklerde daha fazladır.

6.Çocukla annenin arasındaki sosyal bağın gelişiminde ve ileride oluşabilecek psikiyatrik hastalıkların önlenmesinde anne sütü ile beslenmenin olumlu katkıları bulunmaktadır. Bilindiği üzere otizm anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az sıklıkta görülmektedir.

7.Anne sütü içerdiği immunglobulinler nedeniyle çocukluk yaş grubundaki ölümlerin en sık iki nedeni olan ishal ve pnomoniden de korur. Ayrıca birçok viral hastalık anne sütü ile beslenen bebeklerde formula ile beslenenlere göre daha az oranda görülür.

8.Formula ile beslenen bebekler daha fazla antijene maruz kalırlar ve otoimmun hastalıklar anne sütü ile beslenenlerden daha fazladır.

9.Özellikle erken doğan bebeklerde doğum haftasına göre her annenin sahip olduğu süt kendi çocuğu için ideal besinleri ve osmotik yükü içerir. Bu da gelişmesi muhtemel bazı sorunlardan bebeği koruyucu özelliktedir.

10.Anne sütü hem ulaşılabilirlik hem de maliyet açısından üstün bir besin kaynağıdır.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığının anne sütü ile beslenmenin önemi yönünde yürüttüğü çalışmaları neticesinde anne sütü ile beslenme oranı sürekli artmaktadır.