Diyabette Ayak Bakımı

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Diyabet Hemşiresi Hanife Geyik “Diyabette Ayak Bakımı” konusunda bizleri bilgilendirdi.

Kan şekeri yüksek seyreden diyabet hastalarında ayak problemleri daha fazla görülmektedir. Bu nedenle diyabetlilerin ayaklarını her gün kontrol edip, gerekli özeni göstermesi ve özel ayak bakımı uygulaması gerekir.

İyileşmesi güç yaralar, sonunda ayağınızı kaybetmenize sebep olabilmektedir. Bu yaraları önlemek, tedavi etmekten daha kolaydır. Bu kayıpların en az yarısını günlük ayak bakımınıza özen göstererek önleyebileceğinizi unutmayınız.

Günlük ayak bakımında dikkat edilmesi gerekenler;

• Sinirleriniz ağrı duyusunu iletemediği için küçük yaralar siz fark etmeden büyüyebilir. Bu nedenle, ayaklarınızda şişlik, kızarıklık, nasır, çatlak, yara olup olmadığını her gün kontrol ediniz.
  • Nasır oluşuyorsa hekiminizle konuşarak tedavisine başlayınız.
  • Göremediğiniz yerler için ayna kullanınız veya bir yakınınızdan yardım alınız.
  • Her gün ayaklarınızı ılık su ve sabunla yıkayınız. Asla sıcak su kullanmayın.
  • Ayaklarınız özellikle parmak aralarınızı yumuşak havlu ile kurulayınız.
  • Cildinizi yumuşak ve nemli tutmak için nemlendirici bir losyon kullanınız. Ayak parmak araları hariç.
  • Tırnak batması olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Ayağınıza uygun mümkünse diyabetliler için yapılmış ayakkabılar kullanınız.
  • Ayağınızı korumayan parmak arası terlik ve sandalet giymekten kaçınınız.
  • Pamuklu, terletmeyen, ayağınızı nemli bırakmayan ve çok dar olmayan çoraplar kullanınız.
  • Çoraplarınızı her gün değiştiniz ve çorapsız ayakkabı giymeyiniz.
  • Hiçbir yerde çıplak ayakla dolaşmayınız.
  • Ayakkabınızı giymeden önce içlerinde taş, düğme, iğne çivi ucu olup olmadığını kontrol ediniz.

Diyabet hastaları kontrol ve bakımlarına dikkat ederlerse, en uzun ve en kaliteli yaşayan hasta grubudur. Sağlıklı günler sizlerle olsun.