Diyabet Ve Egzersiz

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Diyabet Hemşiresi Hanife Geyik “Diyabet ve Egzersiz” konusunda bizleri bilgilendirdi.
    Diyabet; pankreas adlı organın yeterince yada hiç insülin üretememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsülin salgısı hiç yoksa yada yok denecek kadar az ise “Tip1 Diyabet” ,insülin miktarı veya etkisi yetersiz ise “Tip 2 Diyabet” ortaya çıkar.
    Diyabette egzersiz tedavinin önemli bir öğesidir. Fiziksel aktivite yiyeceklerin parçalanması ile oluşan şekerin emilerek kana geçişinden sonra hücreler tarafından kullanılmasını hızlandırır ve kan şekerini düşürür. Özellikle şişman diyabetlilerde egzersiz ile enerji harcanması artar, vücut ağırlığı azalır ve fiziksel zindelik sağlanır. Fiziksel aktiviteye kısa süreli başlanmalı ve giderek süre arttırılmalıdır.
    Fiziksel aktivitenin faydaları şunlardır:
•    Vücut ağırlığınızı azaltır.
•    Vücut ağırlığınızı korumanıza yardımcı olur.
•    İnsülin ve şeker düşürücü hap ihtiyacınızı azaltır.
•    Kan şekerinizi ve tansiyonunuzu düzenler.
•    Kan yağlarınızın düzeyini azaltır.
•    Stresin üzerinizdeki etkisini azaltır.
•    Kendinizi daha dinç ve iyi hissetmenizi sağlar.
    Fiziksel aktivitenizi arttırmak için:
•    Asansör yerine merdiven kullanın,
•    Arabanızı gideceğiniz yerden uzağa park ederek yürüyünüz,
•    Otobüse bir durak sonra bininiz yada bir durak önce ininiz,
•    Birlikte yürüyüş yada egzersiz yapabileceğiniz gruplara katılınız,
•    Egzersizi eğlenceli hale getirmek için müzikle, sevdiğiniz başka bir uğraşla hareketli olmaya gayret ediniz.
    Sağlıklı günler sizlerle olsun.