0-1Yaş Arasi Beslenme Nasil Olmalidir?

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde görev yapmakta olan Diyetisyen Elçin TANTAN  “0-1 Yaş Bebek Beslenmesi” konusunda bilgiler verdi.
    Bebeklerin ilk yılındaki beslenme şekli yaşam boyu sağlığını etkilemektedir. İlk 6ay sadece emzirme 6 aydan sonra da 1 yaşına kadar uygun ek besinlerle tanıştırılması ve emzirmenin 2yaşına kadar devam etmesi oldukça önemlidir.
    Yeni doğan bebekler için anne sütünün yerini tutan hiçbir besin yoktur. Bu nedenle emzirmek bebek için en uygun ve en doğal besindir. Her canlının sütü kendi bebeğine yetecek düzeydedir. Bebekte ve anne de süt üretimini ve süt alımını engelleyecek herhangi bir sağlık sorunu yok ise annelerin emzirme konusunda stres yapmasına gerek yoktur. Her annenin sütü kendi bebeğinin gelişimine uygun olarak üretilir.  Örneğin bebek prematüre doğmuş ise anne sütünün içeriği onun gelişimini yakalamasına uygun olarak salgılanır.
    Anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamini dışında dışarıdan hiçbir ek sıvıya, ek beslenmeye vitamine gereksinim yoktur. Emzirmenin sayılmayacak kadar çok faydası vardır.
    Doğumdan itibaren ilk 5 gün içinde salgılanan koyu sarı renkteki süte ağız sütü (kolostrum) denir. Bu sütü alması bebek için çok önemlidir. Anne Sütünde bulunan bağışıklığı, koruyucu öğeler doğar doğmaz ilk anne sütü alan bebeklerin ağzından başlayarak bütün sindirim sistemini kaplayarak onu dış ortamdan gelecek mikroorganizmalara karşı korunmasını sağlar.
    Etkin bir emzirme için; annenin doğru beslenmesi, yeterli sıvı tüketimi, iyi dinlenmesi ve sık emzirmesi önemlidir.
     0-6 ay arası bebeklerde anne sütü tek başına yeterlidir.7. ayda ek besin tanıtımına başlanır.1 yaşına kadar anne sütü temel besindir ve ek besinler tanıtma amaçlı verilir. Bebeğin damak tadı ilk birkaç yıl içinde oluşur. Bu nedenle ek gıdalara doğru ve sağlıklı seçmek ömür boyu beslenme alışkanlıklarını etkilemesi bakımından çok önemlidir. Aşağıdaki tabloda ek besinlere başlama süreleri verilmiştir:

0-6 AY ANNE SÜTÜ Sadece anne sütü
7.AY ANNE SÜTÜ

Yoğurt, sebze haşlama, yumurta sarısı, meyve, çorbalar(mercimek, yoğurt, sebze çorbaları)

8-12AY ANNE SÜTÜ 7. aya ek olarak et, köfte, tavuk, balık, kurubaklagiller, tarhana çorbası
1YAŞ ÜSTÜ ANNE SÜTÜ Evde pişen tüm sebzeler.

1 yaşından önce bebeğe yumurta beyazı, bal, çilek, domates, bakla, gibi alerjen besinler verilmemelidir.1 yaşından önce bebeğin sindirim sistemi hazır olmadığı için inek sütü de verilmemelidir. Eğer anne sağlık sebeplerinden dolayı emziremiyor ve bebekte ememiyorsa anne sütü yokluğunda inek sütü değil formül süt verilir.
          Ek besinlere geçerken besinler tek tek verilmeli (her seferinde farklı bir besin denemek) ve birer kaşıkla başlanmalı miktar gün gün arttırılmalıdır. Yeni bir ek besin verildiğinde 3 gün kuralı önemlidir. Yani bebeğe ilk defa yeni bir sebze verdik ertesi gün ve takip eden 3. Gün dâhil başka ek yeni bir gıda verilmez. Çünkü aynı gün içinde başka birkaç farklı ek gıda verildiğinde bebekte bazı bulgular ortaya çıktıysa(ishal, kusma, deri ile ilgili problemler)buna hangi ek gıdanın sebep olduğu saptanamaz.
            Ek gıdalarla ilgili bilinmesi gerekenler;
•    Bebeğe verilecek besinlere tuz, şeker, salça ve baharat eklemeyin.
•    Yemeği suyunu değil, taneli kısımlarını da ezerek verin.
•    Et ve tavuk suyu sanıldığı gibi besleyici değildir. Bunun yerine ayına uygun olarak bu besinlerin kendilerini verin.
•    Yeni başlanacak ek gıdayı bebek açken az miktarda deneyin.
            Sonuç olarak bebek beslenmesinde dikkat etmemiz gereken önemli noktalar:
•    0-6 ay tek başına emzirmek yeterlidir. Herhangi bir sağlık problemi yoksa her annenin kendi sütü bebeği için yeterli miktarda ve yeterli içerikte  üretilir.
•    6. Aydan sonra ayına uygun ek besinlere geçilir ve emzirmenin 2 yaşına kadar devam etmesi bebeğin tüm yaşamını olumlu etkiler.
•    Ek besinlere geçerken besinler tek  tek verilmeli, 3 gün kuralına uyulmalıdır.
•    Yeni bir ek besin denenirken bebeğin aç olduğu zamanda ve az miktarda verilmeli 1 kaşıkla başlanmalı ve gün gün miktarı arttırılmalıdır.
•    1 yaşından önce yumurta beyazı, bal, çilek, süt, domates verilmemelidir.