Çene Eklemi Rahatsizliklari

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde görev yapmakta olan Fizyoterapist Sanem Gül TURAN  “Çene Eklemi Rahatsızlıkları” konusunda sorularımızı yanıtladı.
      Çene eklemi rahatsızlığı nedir?
Çene eklemi vücuttaki en fonksiyonel eklemlerden biridir. Konuşma, yutma, çiğneme gibi fonksiyonların yerine getirilmesi ve diğer eklemlerle olan ilişkileri nedeniyle kompleks bir yapıdır.

TME sendromu (çene eklemi rahatsızlığı) ; çene eklemini ve/veya çiğneme kaslarını tutan ağrı ve fonksiyon bozukluğu sendromudur. Günümüzde yaygın bir problemdir. Eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyumun bozulmasıyla meydana gelir.
Çiğneme sırasında kas gücü; konuşma sırasındaysa kas gücü, kontrolü ve koordinasyon ön plana çıkar.
Hastalığın nedenleri nelerdir?

•    Yüze gelen direkt travma
•    Tek taraflı çiğneme alışkanlığı
•    Diş eksiklikleri
•    Diş sıkma ve gıcırdatma
•    Stres, depresyon,…
•    Fizyolojik olmayan diş kapanışı
•    Eklemin gelişimsel bozuklukları
•    Dejeneratif eklem hatalıkları (osteoartrit)
•    Otoimmün hastalıklar ( RA, Lupus)

Belirtileri nelerdir?
•    Çiğneme hareketi ve ağzın açılıp kapanmasında kısıtlılık
•    Ağrı ve eklemden ses gelmesi (klik)
•    Basınç hissi
•    Kulak çınlaması, ağrı gibi kulak semptomları
•    Yüz, baş ve boyuna yayılan ağrı

Teşhisi nasıl konulur?
Çene eklemi problemleri üst boyun bölgesinin problemleriyle ilişkilidir. Bu iki bölgenin rahatsızlıkları birbirini etkileyebilir. Teşhisinde muayenenin yanında MR, BT (Bilgisayarlı Tomografi) gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir.
Tedavisi var mıdır?

Tedavisinde fizyoterapi modaliteleri (sıcak, soğuk, US, TENS gibi), fizyoterapi teknikleri, egzersizler, ilaçlar ve geç kalınmış vakalarda cerrahi uygulanabilir.
Tedavi sürecinde eklemler üzerindeki yükün azaltılmalı çok önemli olup hastanın stresten uzaklaştırılması gerekir. Pipo içmek, sigara tutucu kullanmak, yanak üzerine yatmak/yaslanmak, sakız çiğnemek, tırnak-saç yemek, dudak yemek, besinleri büyük parçalar halinde yemek sakıncalıdır. Tek taraflı çiğneme yapılmamalı, besinler küçük parçalar halinde iki taraf da kullanılacak şekilde çiğnenmelidir.