Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde Bir Ilke Imza Atıldı.

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde bir ilke imza atıldı. Üniversite ve Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi dışında ilk kez bir devlet hastanesinde kapalı dalak ameliyatı gerçekleştirildi.

Tıp dilinde ‘Laporoskopik Splenektomi’ olaran bilinen kapalı yöntem ile dalak çıkartılması, çok az merkezde uygulanan ameliyatlardan biri. Gölcükte bulunan Necati Çelik Devlet Hastanesi bu hastaneler arasında ismini yazdırdı. Kocaeli üniversitesi dışında Kamu Hastaneler Birliğine bağlı olan sadece Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanabilen ameliyatı, gerekli malzeme ve donanımı olan Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi de bundan böyle uygulayabilecek.

KAPALI YÖNTEM

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Uz.Dr Ahmet SARIIŞIK  “ Bugün Genel Cerrahi Uzmanımız Cihan Bey tarafından kapalı yöntemle dalağın çıkarılması dediğimiz bir ameliyat gerçekleştirildi. Kocaelinde Kamu hastaneleri arasında Derince ve Eğitim Araştırma dışında bunu yapan tek hastaneyiz. Bu ameliyat şu açıdan çok önemli , kapalı bir yöntemle yapıldığı için kişinin normal hayatına ve iş hayatına dönmesi daha kısa sürede oluyor.” Dedi.

KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ

“Bazı hastalıklar var ki genç yaşta da bu ameliyatı uygulamak gerekiyor.”diyen SARIIŞIK , “ Bu hastalarında bir an önce iş hayatına dönmesi gerekiyor. Bu bakımdan da değerli olduğunu düşünüyor.Küçük gibi görünse de aslında çok büyük bir ameliyat.Normalde 10 veya 15 gün hastanede kalması gerekecekti.Ancak şimdi 3 veya 5 gün içerisinde hastaneden taburcu olabilecek. Bu ameliyatı Kocaeli Devlet Hastanesinde Hematoloji Servisinde tedavi gören ve dalağın alınması gereken bir hastaya uyguladık.” Dedi.

CERRAHİ MÜDAHALE

Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Cihan AĞALAR “Hastamız 31 yaşında olup, 7 yıldır ITP ismi verilen kan hastalığı ile takibi yapılıyordu. Bu hastalıkta kanama durumlarında vücudun kanamayı durdurmasını sağlayan kan hücrelerinde olan trombositler dalakta yıkıma uğramakta, dolayısı ile herhangi bir sebeple kanama olduğunda pıhtılaşma gecikebilmektedir. Çeşitli ilaç tedavileri ile bu durum kontrol altına alınabilirse de tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi olarak dalağın alınması gerekebilmektedir”dedi.

AZ İZ BIRAKIYOR

Bu ameliyatın son yıllarda kapalı yöntemle başarı ile uygulandığını belirten AĞALAR, “Bu sayede hasta daha kısa hastanede kalmakta ve sağlığına kısa sürede kavuşmaktadır. Ameliyatın kesisinin küçük derinliklerden yapılması ile ameliyat izlerinin çok daha az olması gibi avantajları bulunmaktadir. Bu operasyon Kocaeli’nde  ilk kez Üniversite dışında bir sağlık kurumunda uygulanmıştır. Ameliyat sonrası birinci günden itibaren hastamız iyileşme sürecine sorunsuz olarak devam etmektedir.” Dedi.