Organ Bağışı Bilgilendirmesi

Sarıışık, “Gölcük halkı organ bağışına sessiz kalmıyor”

Organ bağışlarının her zaman bir ihtiyaçtır ve ilçemizdeki vatandaşlar bu konuda sessiz kalmamaktadır. Dünyada her yıl binlerce kişi organ yetmezliğinden hayatını kaybediyor. Yaptıkları yardım sadece ilçemiz vatandaşlarına değil tüm ülkede ki insanlara ümit olmaktadır. Diyen Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Sarıışık açıklama yaptı

Bu konuyla ilgili Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Ahmet Sarıışık  “Organ yetmezliği dil, din, ırk, cinsiyet, milliyet, zenginlik ayrımı yapmadan herkesin yakalanabileceği amansız bir düşmandır. Dünyada her yıl binlerce kişi organ yetmezliğinden hayatını kaybediyor. Sadece hastaların değil ailelerinde hayatlarını sarsan bu düşmanla savaşmak zorunda kalıyor.

Ülkemizde halen 25 bin civarında organ bekleyen vatandaşımız mevcut bunların yaklaşık 22 bin’i böbrek, 2 bin’i karaciğer, 400’e yakını kalp beklemekte, bunun dışında ayrıca ince bağırsak, akciğer, pankreas için sırada olan hastalarımız mevcut.

Ülkemizde kadavradan organ bağışı milyonda 4,2 gibi oldukça düşük bir sayıda iken buna karşılık canlıdan vericilik durumu milyonda 5,8 gibi bir rakamla dünyada birinci sıradayız.Bunun adı da ne yazık ki çaresizliktir!

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi organ bağışı birimi Başhekim Yardımcısı Dr. Hakan Hacımehmetoğlu liderliğinde Op. Dr. Hülya Boztepe, hemşire Hafize Kasçı, Hemşire Meliha Aktarmaç ve Hemşire Tülay Barış tarafından yürütülmektedir.

Gölcük Necati Çevik Devlet Hastanesi organ bağış kampanyasını sadece 3-9 Kasım haftası ile sınırlı tutmayıp tüm bir yıllayacak şekilde halkımızı bilinçlendirmeyi amaç edinmiş ve çalışmalarını bu şekilde yürütmüştür. Bu kapsamda: Öncelikle kendi sağlık personeline bilgilendirme seminerleri vermiş, sonrasında 17.05.2013 tarihinde Gölcük PTT’de , 13.06.2013 Atatürkçü Düşünce Derneğinde seminer verilmiş. 31.05.2013 tarihinde Kavaklı bahar şenliklerinde stant, 19.08.2013 Kocaeli Fuar alanında stant, 13.09-26.09.2013 tarihlerinde The Ness Otel’de düzenlenen dünya gençler satranç turnuvasında organ bağışı standı açılmıştır.

Son olarak bölgemizin en büyük işletmelerinden biri olan Ford Otosan’ la işbirliğine gidilmiş olup bu çalışmanın birinci basamağı olan 3.11-15.11.2013 tarihlerinde stant açılmış bilgilendirme yapılmıştır. Yine bu kapsamda Ford Otosan sosyal tesislerinde 21.11.2013 tarihinde seminer planlanmıştır. Bu konuda bizden yardımlarını esirgemeyen Ford Otosan yetkililerine ve sağlık merkezi sorumlusu Dr. Gürsel Gökmen’e teşekkür ederiz.

Bu çalışmalarımız sonucunda geçmiş yıllarda ilçemizde organ bağışı sayısı 30-40’lar da giderken bu sayı şuan 130’dur ve her gün artmaktadır. Bu bağlamda Gölcük halkına duyarlılığından dolayı teşekkür ederiz”  dedi.