Çocuğu Okula Başlayan Velilere Altın Öneriler

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Psikolog Ünzile Özpınar Topçu “Çocukların Okula Başlama Döneminde Okula Hazırlık” konusunda bizleri bilgilendirdi.

Çocuğun okula başlaması hem çocuk hem de anne baba için önemli bir değişikliktir. Okul dönemi çocuk için hem bilişsel hem duygusal hem de psikolojik olarak yeni bir dönemin başlangıcıdır. Aynı zamanda okul öncesi döneme göre daha fazla sorumluluğun alınacağı bir dönemdir.

Okula başlama daha önce kreş ya da anaokuluna gitmemiş çocuklar için anne-babadan ilk ayrılıktır. Bu yüzden çocuğu okula hazırlamak ayrı bir önem gerektirir. Yeni okula başlayacak çocuğu daha önceden bilgilendirmek ve motive etmek çok önemlidir. Çocuğun yeni döneme hazırlanması için okul hakkında konuşmak (okulda neler yapılacağı ve kimlerle birlikte olunacağı vb ), kayıt sırasında okulu ve sınıfları gezmek çocuğun kaygısını azaltmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğu okula hazırlamak ve uyumunu arttırmak için ailelere bazı ipuçları;

Uzun bir tatilin ardından okullar açılıyor. Bu durum bazı çocuklar için heyecan verici, bazıları için de kaygılı bir süreçtir. Bu süreci hem çocuklar hem de aileler için daha az stresli bir şekilde geçirmelerine yardımcı olacak bazı ipuçlarını gelin birlikte yakından inceleyelim.

• Tatil boyunca çocuklar plansız yaşamaya alışırlar. Geç yatarlar, düzensiz yemek yerler ve vakitlerinin çoğunu oyunla geçirirler. Bu durumda ilk yapılması gereken şey acele etmeden yumuşak bir geçiş sağlamaktır.  Mesela, okulların açılmasından en az bir hafta önce hem kendinizi hem çocuklarınızı uygun saatlerde uyuma, yemek yeme düzenine vb. alıştırmaya çalışabilirsiniz.
  • Çocuklarınızı okulla ilgili duygu ve düşünceleri hakkında konuşmaları için istekli hale getirin. Onları dinleyin ve okul hakkında konuşurken davranışlarını gözlemleyin.
  • Çocuklarınızın duygularına eşlik edin ve onlara bir süre zaman tanıyın. Kendinizin de yeni bir ortama alışma konusunda zorluk çekebileceğinizi göz ardı etmeyin.
  • Çocuğunuz korkularını paylaştığı zaman onu anladığınızı ve yanında olduğunuzu hissettirin.
  • Çocukların okula uyumlarını arttırmak için öğretmen ve arkadaşları ile tanışın.
  • Okulu doğru bir şekilde anlatmak, belli kuralların olduğundan bahsetmek ve sadece oyun oynanacak bir yer olmadığını söylemek uyumu kolaylaştıracaktır.
  • Okul için alınacak araç gereçleri çocuğun kendisinin seçmesini sağlamak, okul için ona motivasyon sağlayabilir. Bu yüzden birlikte alışverişe çıkın.
  • Birlikte hedefler belirleyin. Hedeflerin gerçekçi olması için yol gösterici olun.
  • Okul dönemi boyunca çocuğunuzun performanslarını diğer çocuklarla karşılaştırmayın. Her çocuğun kapasitesinin farklı olduğunu unutmayın.
  • Okul dönemi boyunca ev ödevleri olacağından bahsedin. Ev ödevlerini yaparken yanında olacağınızı söyleyin. Uygun bir çalışma ortamı hazırlayın ve etrafta dikkat dağıtıcı unsurların olmamasına dikkat edin.
  • İyi bir rol model olmaya çalışın. Sizin okulla ilgili olumlu ve rahat bir tutum sergilemeniz, kaygılarınız varsa bile onları çok fazla çocuğa yansıtmamanız okula uyum sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
  • Çocuğunuza bir kol saati alıp geleceğiniz saati gösterip kaygısını kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. Yalnız belirttiğiniz saate riayet etmeyi unutmayın! İlk günden gecikmeniz kaygının artmasına sebep olacaktır.
  • Gün sonunda okulda yaşadıklarıyla ilgili konuşmak ona sorular sormak çok faydalı olacaktır. Örneğin; Bugün öğrendiğin şeyi benimle de paylaşır mısın? En çok neye güldün? Okulda en sevdiğin yer neresi? Vb gibi sorularla neler yaptığını öğrenebilirsiniz.

Yeni eğitim ve öğretim yılında öğrencilerimize başarılar ve ailelerimize kolaylıklar dileriz.